Pohon muda mudah ditekuk

Ini salah satu petuah atau pitutur yang bagus, judulnya pohon muda mudah ditekuk.
Apaan tuh artinya.

Artinya adalah bahwa orang yang muda atau anak kecil itu mudah sekali diarahkan, diajari dan diberi nasehat.
Lain halnya kalau orang sudah tua. Lihat saja mereka sulit sekali dinasehati, sulit diajari, sulit dalam belajar juga.

Pohon yang masih muda, maka akan sangat mudah sekali menekuk batangnya. Kalau kita tekuk ke kanan, maka ia akan ikut miring ke kanan. Coba sekarang tekuklah pohon yang sudah tua, sangat sulit kan untuk menekuknya.

Nah, itulah karunia.
Pohon bisa dijadikan ibarat. Bisa buat pelajaran kan.
Subhanalloh…

Uwong sing Kontra Alloh SWT

Ono cuplikan apik soko pengajian sing disadur teko Syekh Abdul Qodir Jailani.
Kiro-kiro yo tengah taun wingi aku lan wawan nekani pengajian. Masio guru pengganti, nanging apik eram pesene.

Sak wise pengajian banjur mulih kudanan kabeh. Langsung blek sek klenger tekan omah. Subuh ae kok isih udan cuacane.
Jam 8 isuk wawan moro nyang omah arep ngajak ngopi, tak jawab iyo ae ayo.

Dialog tomo lan wawan.
Tomo: la iyo to sewengi udan nganti isuk kok yo sek panas ae hawane. Gerah rasane.
Wawan: kenapa howo isuk kok ra tentu yo mo? Opo emosimu nganti mbakar langit to jane?
Tomo: wo alah wan wan, ora emosi tok sing mbakar, nanging ugo akhir-akhir iki syahwat yo kudu tumpah ae kok.

Wawan lan tomo ngguyu kecakakan, guyoni omongane dewe-dewe sing ra nggenah.
Tomo: opo jutaan menungso ugo ngrasakne koyok aku yo wan yo.
Wawan: yo iso luwih to, miturut surveine soko alam malakut kono.
Wawan: muncul perang nok endi-endi, berantem, demo halah akeh pokoke.
Tomo: iku lak jenenge konflik antar sesama kan wan. Tapi onok maneh konflik sing luwih medeni soko kuwi kabeh.
Wawan: konflik model opo to jane kuwi.
Tomo: konflik dengan Alloh SWT.

Wawan kaget, terus ora kroso arep ngadek eh malah nyundul gedheke wong dodok kopi. Wawan kelingan pengajian bengi wengi lak mbahas wong-wong sing kontra karo Alloh SWT.

“Wahai orang yang kontra dengan Alloh Azza Wa Jalla, kontra dengan kaum shiddiqin dan auliya’, wahai orang yang terus menerima dan bergantung kepada sesama makhluk, sampai kapan kalian meminta kepada makhluk-makhluk itu? Apakah mereka memberi manfaat bagimu?”

kurang lebih begitu ucapan pak ustadz yang aku ingat. Sebenare iyo rodok dowo tapi rodok lali terusane hehe

Itungane Slametane wong mati

Walah yo iki jenenge ngeyel maneh.
Dikandani karo sing enom, lek slametane wong mati kuwi dianakne mapak karo tibone. Maksute, yen mati tanggal 3 februari yo kudune slametane dianakne sak durunge tanggal 3. Lek tanggal 2 februari malem yo ora oleh to, kan kuwi jenenge mlebu tanggal 3.

Kok iso koyok ngono to wong luweh tuwo soko aku lek tak kandani. Tak omongi kok malah ngamuk. Jarene dhewe’e sing nggolekne wong pinter.
Halah masio pinter tapi ora weroh ilmune terus arep dadi opo, yo malah salah kabeh. Isin to disawang tonggo.

Sifate Tiyang Mukmin

Diantara sifat-sifat utawi ciri-ciri tiyang mukmin inggih puniko.

Nomer setunggal
Tiang niku iman utawi percoyo barang ingkang ghoib.
Kados to percoyo wontenipun poro malaikat Alloh, kitab-kitab Alloh lan percoyo wontenipun dinten qiamat, wontenipun suwargo, neroko lan kehidupan ing akherat.

Nomer kaleh.
Purun indakaken ibadah sholat gangsal wekdal.
Poro sedulur, yen beduge wis ditabuh
Suworo adzan iku tondho aweh weruh
Enggalo mangkat anggota wudhu den wasuh
Ojo enak-enak mong-omongan karo lungguh opo maneh ndelok tv.

Ayoo poro konco berjamaah sholat fardhu.

Nomer tigo
Purun infaq utawi shodaqoh.
Saking rezeki ingkang kulo panjenengan tampi puniko wonten hak ipun tiyang lentu.
Kanggo mbantu poro fakir, yatim piatu lan berjuang kanggo negakne agami islam.

Syair Ngajak Golek Ilmu

Syair Ngajak Golek ilmu

صَلاَةُ اللهِ مَالاَحَتْ كَواَكِبْ
عَلَى احْمَدْ خَيْرِمَنْ رَكِبَ النَّجَاءِبْ
حَدَى حَادِى السُّرَى بِاسْمِ الحَبَاءِبْ
فَهَزَ الشُّكْرُ اَعْطَافَا الرَّكاَءِبْ
Poro sedulur islam jaler istri
Ayo podho golek ilmu kang wigati
Ilmu agomo kanggo sangu mati
Sowan maring ngarsani kang Moho Suci

Eling-eling kito kabeh kudu eling
Kanjeng Nabi sampun pesen sampun meling
Podho cekelono dadekno pepeling
Yen wong islam wajib ngaji ojo mbeling

Waong kang akeh amal bagus in dunyane
Mbesuk bakale suwargo balesane
Papan panggonan kang sarwo ngepenakne
Panganan kang enak-enak disuguhne

Soho widodari ingkang ayu-ayu
Podho mapak karo mesem ngguya-ngguyu
Podho nggandeng ngerangkul lan ngrayu-ngrayu
Marang poro bapak ibu kang mas mbak yu

Mature sampun dangu kulo ngentosi
Kerawuan panjenengan dateng mriki
Kasur lan bantal sampun kulo cawisi
Yen ngajak turu bareng kulo turuti

Mendah banget senenge banget ayeme
Bejane wong kang akeh amal baguse
Widodari kang ayu dadi bojone
Yen ngladeni sarwo penak lan nglegakne

Podho guyonan koyo penganten anyar
Isih sore uwis ngajak mlebu kamar
Lawang ditutup banjur mateni dimar
Turu bareng tumeko metune fajar

Cekap semanten atur saking kawulo
Menawi lepat kulo nyuwun ngapuro
Mugi gusti Alloh ingkang Moho Mulyo
Ngapuro dateng sedoyo doso kito

Sak Bejo Bejone Menungso

Ono unen unen “Sak beja bejane menungso iseh bejo wong kang eling lan waspodo.”

iyo benar iku antarane. Endi ono sing bejo lek grusa grusu koyo gudel ae. Eling iku yo iso dowo artine, akeh lek dingerteni tenan. Salah sijine yo eling marang Gusti Alloh SWT.

Ono maneh tambahan, bejone uwong asale soko wiwitane mbekjane wong liyo. Karepe yo tinulung marang wong kang mbetahne pitulungan, tapi kanthi ikhlas syarate.

Amergo iku ngono iso dadi tabungane uwong. Emboh engko sing methik deweke dewe opo anak turune.

Duh Bolo Konco

Ini termasuk salah satu syair istighosah kejawen wetan.

Duh Bolo Konco
Duh bolo konco priyo wanito.
Ojo mung ngaji syareat bloko.
Gur pinter ndongeng nulis lan moco.
Tembe mburine bakal sengsoro.
Duh bolo konco priyo wanito.
Ojo mung ngaji syareat bloko.
Gur pinter ndongeng nulis lan moco.
Tembe mburine bakal sengsoro.

Artinya:
Wahai para teman pria dan wanita.
Jangan hanya belajar syariat saja.
Hanya pandai bicara menulis dan membaca.
Esok hari bakal sengsara. 2x

Gawiti Ingsun Syair

Ing sonten meniko kulo badhe nyiaraken lafaz istighosah kejawen.
Mbok bilih wonten lepate nyuwun agunging pangeksami.
Wonten zaman saiki tembang istighosah kejawen wetan wis mulai langka.

Rohmat lan Kenikamtan Tuhan
Gawiti ingsun nglaras syi’iran
Kelawan muji maring Pengeran
Kang paring rohmat lan kamikmatan
Rino wnengine tanpo pitungan
Gawiti ingsun nglaras syi’iran
Kelawan muji maring Pengeran
Kang paring rohmat lan kamikmatan
Rino wnengine tanpo pitungan

Artinya:
Aku memulai menembangkan syair
Dengan memuji kepada Tuhan
Yang memberikan rahmat dan kenikmatan
Siang dan malamnya tanpa terhitung (2x)

Serat Darmogandul

Wong Jowo sing kejawen mesti ngerti serat Darmogandul.
Serat Darmogandul duduk maneh serat sing asing.

Opo maneh saiki lagi gembar gembor sing arep munculne maneh serat Darmogandul iki.

Serat Darmogandul iku ngomongne perkoro kebatinan.
Nanging sayang roto-roto sing dibahas yoiku perkoro sing awon.

Darmogandul isine ugo ngomongne perkoro cerito-cerito sing sumbere soko Bible.
Isine perkoro-perkoro sing ngajak wong Jowo kon podo ninggalne agomo Islam lan dikon mlebu agomo Kristen.
Yo Emohlah…