Siapa itu Dhalang, Waranggana dan Niyaga

Ayo podo sinau gamelan lan wayang.
Meski tak berkecimpung langsung, namun tiada salahnya mengetahui siapa saja nama orang-orang yang menjalankan wayang dan sebagainya.

Dhalang (DALANG).
Yoiku uwong sing tukang nglakokake lakon wayang.

Waranggana (WARANGGONO).
Yoiku pesinden.
Wong sing tukang nembang gendhing-gendhing ing pagelaran wayang utowo tanggapan liyane.

Niyaga (NIYOGO).
Yoiku uwong sing tukang nabuh gamelan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s